Vintips
Leave a Comment

Vintips – vecka 7

Det var nyligen Alsace och Bourgogne vindag i Stockholm och det inspirerade mig. Jag var inbjuden till middag med två tjejkompisar. Kvällens menu var smögen räkor, toast, ost och lite pannacotta till efterrätt. Jag hade tänkt köpa tre olika viner – som matchar olika plånböcker – för att prova vilken som passar bäst. Jag valde en mousserande och en Riesling från Alsace, och en vit Bourgogne. Det visade sig att vi tyckte att alla tre var bra med maten. […]Vintips No 1

Charles Wantz, Crémant d’Alsace, Carte Noire, Brut Tradition, Appellation Crémant d’Alsace Contrôlée, France
12% abv, SB 7737, 98 SEK
(druva: 90% Pinot Blanc)

Frisk, torr, lätt men ändå fyllig med mogen stenfrukt och inslag av brioche

  • Crémant från Alsace är jättehärlig. Det är ett mousserande vin som är framställt enligt den traditionella metoden (samma metod som Champagne) men stilen är lite olika. Crémant d’Alsace är gjord av mer mogna vindruvor och huvudsakligen av Pinot Blanc. Andra tillåtna druvsorter är Pinot Gris, Pinot Noir, Auxerrois, Riesling och Chardonnay. Produktionen av Crémant representerar 25% av hela Alsace produktion. Ett mycket prisvärdigt vin.

Feuillat-Juillot, Montagny Premier Cru, Les Coères, 2013, Bourgogne, France
13% abv, SB 2812, 169 SEK
(druva: Chardonnay)

Frisk, ren, elegant, stram med mineral, citrus, örter och äpplen.

  • Denna vita Bourgogne kommer från Côte Chalonnaise som ligger söder om Côte d’Or. Den är tillverkad av en mycket duktig kvinna som är välkänd för sina eleganta viner. Vindruvorna växer på en Premier Cru men eftersom det inte är Côte d’Or är vinet ett fynd, med ett pris på 169 kr.

Domaine Bott-Geyl, Riesling 2012, Grand Cru Schoenenbourg, Alsace, France
Ekologiskt odlat, 13.5% abv, SB 90099 – små partier, SEK 299
(druva: Riesling)

Rik doft, fyllig, kryddig med persika, aprikos, citrus, äpplen, päron, mandarin, bensin. Torr med hög men mjuk syra.  

  • Riesling är en av de mest aromatiska vindruvorna och Bott-Geyl’s 2012 Schoenenbourg är ett exempel på mogen, rik frukt, mer persika än syrlig citrus. Grand Cru Schoenenbourg ligger i  kommunen Riquewihr och Zellenberg, norr om Colmar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s