Vintips
Comments 2

Vintips – vecka 11

Äntligen. Ett löfte om våren även om den verkar ha försvunnit bland molnen. Isen är på väg bort. Det är dags att äta färsk, krispig, lätt mat och öppna några flaskor vitt vin.

Dessa två viner matchade perfekt mitt vårhumör och finns nu på Systembolaget i små partier. Chardonnay är en mångfacetterad druva och båda vinerna passar med olika rätter som grönsaker, pasta, fisk, kyckling, fläsk, skinka, kanske med en gräddig sås. […]Vintips - veckan 11

Bergström, Old Stones Chardonnay 2013, Willamette Valley AVA, Oregon, USA
13.5 % abv, SB 91279, 249 SEK
(druva: Chardonnay)

Blek citronfärg med en hint av grönt. Fräsch, dofter av gräddig citron, acaciablommor, nötter, och gröna toner.  Elegant, torr, men gräddig med inslag av citron, päron, ananas, Bounty kokos. Utsökt syrlighet och en delikat citrusskalbitterhet i eftersmak. Supernicevin, en favorit hos mig. 💟

Denna vita Chardonnay kommer från Oregon, som tillsammans med Central Otago är ett område som är känt för sina eleganta Pinot Noir. Och precis som i Bourgogne, så fungerar Chardonnay utmärkt här också.


Felton Road, Bannockburn Chardonnay 2014, Central Otago, New Zealand
14% abv, SB 90169, 259 SEK
(druva: Chardonnay)

Blek guldfärg. Fräsch doft av lime som får det att vattnas i munnen. Lätt, silkig, mineralmättad, kryddig med god syrlighet, salin och inslag av citrus som följs av bakade, brödiga toner.

Central Otago som ligger lite söder om mitten av Nya Zeelands sydö har gjort sig gällande som ett fantastisk område för Pinot Noir. Dess Chardonnay är också toppklass. Några få subregioner utmärker sig speciellt för kvalitén på deras viner. Bannockburn är en av dessa subregioner.

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s