Vintips
Leave a Comment

Vintips – vecka 43

När skörden är på väg i många olika länder i Europa så har vi i Sverige börjat sjunka in i mörker och köld. Tid för att öppna lite kraftigare flaskor och återbesöka klassiska druvor. Som Cabernet Sauvignon, den så kallade kungen av druvor som kan växa lite överallt utan att tappa sin identitet. Cabernet Sauvignon vinifieras ensam eller blandat. Det är inte bara i Bordeaux som han regerar utan också i Napa, Kalifornien, samt i Stellenbosch, Sydafrika. […]kanonkop-and-kunde-family-estate

Kunde Family Estate, Reserve Cabernet Sauvignon 2011, Sonoma Valley, California, USA
14.5 % abv, SB 91258, 399 SEK
(druvor: Cabernet Sauvignon, Petit Verdot)

Intensiv färg som fruktköttet i mörka körsbär. Grädde, plommon-, körsbär- och rödfrukt, mandel, bakad fruktpaj doftar upp från glaset. De förväntade svarta vinbären kommer i smaken tillsammans med plommon och körsbär. Slät, fyllig kropp med besk choklad, lite syrlighet, och mocca-tanniner på slutet. 

Druvskalen i denna Cabernet Sauvignon har lämnats i kontakt med druvsaften i kall temperatur innan jäsningen för att få en intensiv färg och ett aromatisk uttryck. 2011 var inte en bra årgång i Kalifornien med mycket regn på våren och under skörden. Det var på grund av det instabila vädret under skörden speciellt svårt för många vinmakare att bestämma när de skulle plocka druvorna för att få rätt mognad. Det var speciellt svårt med druvor som Cabernet Sauvignon som tar längre tid att mogna.


Kanonkop Estate Wine, Cabernet Sauvignon 2012, Stellenbosch, Sydafrika
14% abv, SB 79277, 249 SEK
(druva: Cabernet Sauvignon)

Fräsch doft av svartvinbär, rök, peppar, grön paprika, hallon coulis, vanilj, örter samt grädde. Rund kropp med plommonfrukt, mörk choklad, färska teblad. Mycket lång eftersmak och längd dominerad av mogna svartvinbär och eleganta tanniner. 

Kanonkop i Sydafrika är välkänt för sina fantastiska röda viner. Läget och klimatet i Stellenbosch passar Cabernet Sauvignon mycket bra. Ett utmärkande drag för Kanonkop’s Cabernet Sauvignon är att den har ett fräscht uttryck av grön paprika men smaken är mogen, mjuk och elegant. Denna vinmakare är imponerande duktig på att hitta bra balans i vinerna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s