Vintips
Leave a Comment

Vintips – Vecka 44

Första snön i Stockholm. Perfekt – mer plats i kylskåpet då vita viner kan förvaras på balkongen – så länge som det inte fryser på ordentligt förstås. Således blir veckans vintips om vitt vin och om den klassiska druvan Sauvignon Blanc. Två viner, två olika uttryck. Ett vin från den nya världen och ett från den gamla. Men nuförtiden är begreppen “ny värld” och “gammal värld”lite passé då gränserna är suddiga och lätt flyter ihop. Kan man verkligen ställa än mot den andra? Europeiska vinmakare inspireras av vinmakarna från antipoderna och vice versa. Det är numera inte alltid så lätt att gissa vart ett vin kommer ifrån. Stil är kanske ett bättre ord att använda för att jämföra viner. I alla fall har vi här två viner som båda kommer från tydligt svala områden och som i sin respektive stil är typiska för deras ursprung. […]img_8089

Domaine Vacheron, Les Roches, Sancerre 2014, AOC Sancerre, Loire, Frankrike
12.5 % abv, SB 5514, 189 SEK
(Druva: Sauvignon Blanc)

Briljant blek guldgulfärg. Fräscha, delikata dofter av mjölkiga citroner, gul- och grönäpplen, fuktiga stenar. Silkig syrlighet integrerad i en mild kropp med smak av citrusfrukt, gröna äpplen, akacia och hagtorn blommor. Torr och återhållsam.

Ett biodynamiskt vin från det klassiska Sancerre-område. Ett vin som passar utmärkt med en getost, till exempel Crottin de Chavignol (som kommer från en grannby till Sancerre), eller med delikat fisk och skaldjursrätter.


Domain Road, Bannockburn Sauvignon Blanc 2015, Central Otago, Nya Zeeland
13.5% abv, SB 99304, 139 SEK
(Druva: Sauvignon Blanc)

Blek guldfärg med en lätt nuance av grönt. Fräsch, stor doft av tropiska frukter, mogen krusbär, grapefruktjuice. Taggig, intensiv kropp med smak av syrlig citron, passionsfruktglass, mango, högsyra överdragen med mjukhet, lite sötma på längden.

Från Central Otago, i mitten av Nya Zeelands sydö. Bannockburn är en subregion som utmärker sig med både röda och vita kvalitetsviner. Med sina intensiva gröna och tropiska fruktaromer och läskande syra, passar detta vin bra till apéritif eller till en rätt som inte är för blyg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s