Vintips
Leave a Comment

Vintips – vecka 46

Det var på en tävling organiserad av Spanska Viner nyligen som jag provade Navaherreros Blanco de Bernabeleva för första gången. Ett spännande vin men inte ett som gör alltför mycket väsen av sig. Det är inte en fruktbomb eller ett aromatiskt vin. Det är snarare ett ganska subtilt vin med silkeslen kropp som bjuder in till ytterligare ett glas. Oftast tänker man mer på röda viner än på vita när man pratar om Spanien. Landet har fantastiska vita viner men kanske på grund av att de inte är alla gjorda på aromatiska druvsorter så får de inte lika mycket uppmärksamhet. […] 

Vintips vecka 45

Navaherreros, Blanco de Bernabeleva 2014, Vinos de Madrid DO, Spanien
13.5% abv, SB 72278, 149 SEK
(Druvor: Albillo, Macabeo)

Blek och briljant gyllengul. Diskret doft, lite mjölk, lite citron, gula äpplen. Ganska fyllig, mjuk kropp med lite hetta, gula äpplen, citroner, behaglig beskhet och rostat bröd på längden.

Det här vinet kommer från San Martin de Valdeiglesias, en av tre subzoner i Vinos de Madrid DO, som ligger öster om Madrid. Albillo är huvuddruvsorten i Vinos de Madrid DO.


Fillaboa, Estate grown Albariño 2015, Rias Baixas DO, Spanien
12.5% abv, SB 75556, 169 SEK
(Druva: Albariño)

Frisk, parfymerad, aromatisk, fräscha gröna ärtor, pärongodis. Rund och lite fyllig i munnen, torr, hög syra, våta stenar, vita persikor, päron, grapefrukt och beskhet. 

Ett klassiskt vitt vin från Rias Baixas i nord-östra Spanien som är känt för sin toppkvalitets-Albariño.


Marqués de Murrieta, Capellanía 2011, Rioja DOC, Spanien
13.5% abv, SB 99862, SEK 169
(Druva: Viura)

Blekgul. Vinet har allt med känsla att göra. Neutral doft, knuten intensitet, grön sparris, vanilj, ekfat. Bred, gräddig, smörig, smidig, med fin syra och stor längd.  

Capellanía är ett vin gjord av druvor från vingården med samma namn. Druvsorten är Macabeo, en neutral druva som kallas Viura i Rioja. Viura användes i Rioja för att göra röda Rioja-viner mjukare. Marqués de Murrieta har skapat ett intressant vin med kvalitetsdruvor och 15 månaders lagring i franska ekfat.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s